top of page

Je leven synchroniseren met de fases van je cyclus

Bijgewerkt op: 8 mei 2020

Als je een natuurlijke cyclus hebt, dan ben je je er meestal wel van bewust dat je iedere maand ongesteld bent, of dat in ieder geval zou moeten zijn. En waarschijnlijk ben je je er ook wel van bewust dat je gedurende de rest van je cyclus vruchtbaar zou kunnen zijn. Maar wist je ook dat je cyclus meerdere fases heeft en dat iedere fase zijn verborgen krachten heeft? Als je je hier eenmaal bewust van bent dan kan je je leven synchroniseren met de fases van je menstruatiecyclus, en daar heeft iedere vrouw profijt van! Door je lichaam rust te geven of juist te kiezen voor die zware workout op het juiste moment geef je je lichaam precies wat zij nodig heeft en op die manier haal je overal het beste uit. Maar hoe werkt dat synchroniseren dan precies?


De Menstruatie fase

In de menstruatiefase spoelt je baarmoeder het baarmoederslijmvlies wat afgelopen cyclus klaar stond om een eitje te huisvesten. In feite is je menstruatie dus het einde van je cyclus. Je hormonen dalen snel naar hun laagste niveau, dit zorgt er voor dat beide hersenhelften in deze fase op hun best met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor ben je in deze fase het beste in staat om dingen samen te voegen tot een geheel of met elkaar in verband te leggen. Plan daarom in deze tijd een momentje van (zelf)reflectie, bepaal waar je in je leven naartoe wilt werken en welke stappen je daarvoor aankomende cyclus gaat nemen.


Het menstrueren is een zwaar proces voor je lichaam. Deze fase staat daarom ook in het teken van rust en (zelf)reflectie. Je energie is laag, kies daarom voor lichte workouts zoals wandelen, yin yoga of een lichte pilates.


Eet meer licht verteerbare gerechten, zoals stoofgerechten en soepen. Focus op rijke voedingsstoffen met ijzer en zink, omdat je hier veel van verliest gedurende je menstruatie. Denk bijvoorbeeld aan zeevruchten zoals algen en zeewier. Je lichaam zal je dankbaar zijn.


De folliculaire fase

Gedurende je folliculaire fase bouwen je hormonen weer langzaam op. Het algehele hormooneffect op de hersenen is er een van openheid voor nieuwe dingen, creativiteit en nieuwe beginnen. Het resultaat is hiervan is dat je nieuwe gewoontes waar je in deze fase mee start, je sneller eigen maakt. Dit is dus het beste moment om aanpassingen te doen in je levensstijl. Gebruik deze fase om intenties te zetten en zeg vaker 'ja' tegen nieuwe dingen. Probeer ook met sporten eens een nieuw lesje uit, misschien is die salsa les toch wel zo leuk als je stiekem al die tijd al had voorgesteld!


Verse, lichte voeding geven je meer energie in deze fase. Denk aan salades, verse groenten en granen zoals havermout.


De ovulatie fase

Je hormonen oestrogeen, LH, testosteron pieken rondom deze periode. Dat geeft je veel energie en persoonlijk voel ik me altijd alsof ik de hele wereld aan kan in deze fase! De verbale en sociale centra van de hersenen worden door deze hormonen gestimuleerd. Dat maakt dat je communicatief erg sterk bent in deze fase. Dit is een goed moment voor belangrijke gesprekken. Heb je misschien een sollicitatiegesprek binnenkort? Plan die dan in deze fase.


Je hebt veel energie te verbranden deze fase. Dit is een goed moment om je uit te leven in die HIIT-les of kies eens voor Bikram yoga.


Doordat je energie hoog is verbrand je lichaam ook sneller en makkelijker. Kies voor rauwe groentes en fruit. Kies voor lichtere granen zoals quinoa en mais. Bladgroenten helpen je lever het te veel aan oestrogeen snel af te voeren.


De luteale fase

Net na de piek van LH, oestrogeen en testosteron bereikt progesteron haar piek terwijl de andere hormonen alweer afnemen. Je hersenchemie is deze fase optimaal voor taak- en detailoriëntatie om projecten tot een goed einde te brengen. Pak dat to-do lijstje er nog eens bij, wedden dat je hem dit keer wél af krijgt?!


Deze fase duurt over het algemeen wat langer dan de drie eerdergenoemde fases. In de eerste helft van deze fase heb je meer energie te besteden en ben je sociaal nog wat sterker, in de tweede fase neemt dat af en wil je meer focussen op het goed voor jezelf zorgen. Zeg hier ook wat vaker "nee" en stel je grenzen een beetje eerder, anders zou je wel eens wat sneller geïrriteerd kunnen raken...


Wanneer je in het eerste deel van deze fase nog voldoende energie hebt, kies dan voor krachttraining en intensieve yogalessen. Schroef dit later in deze fase wat terug en kies dan meer voor pilates en lichtere vormen van yoga.


Kies voor voeding die rijk is aan vitamine B om suiker het verlangen naar suiker te vermijden. Eet bladgroenten om je calcium en magnesium een boost te geven in deze fase. Extra wortelgroenten zullen je lever ook een handje helpen overtollig oestrogeen uit te spoelen.


Een extra punt van aandacht in deze fase is PMS, het premenstrueel syndroom. De dagen voor je menstruatie krijgen veel vrouwen last van PMS-symptomen. Hoewel dit in onze maatschappij min of meer de norm is geworden, is het hebben van PMS-klachten allesbehalve noodzakelijk. Klachten als gespannen borsten, vermoeidheid, mood swings, acne en zelfs vleesbomen zijn het resultaat van te veel oestrogeen in relatie tot de productie van progesteron. Dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. Kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen al grote voordelen hebben voor je PMS-klachten.


Zorg goed voor jezelf! Natasja


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page