top of page

Stoppen met hormonale anticonceptie

"Je bent vrijwel letterlijk je hormonen. En wanneer je je hormonen verandert - en dat is wat hormonale anticonceptie doet - verander je de versie van jezelf die je hersenen creëren." - Dr. Sarah Hill


Ieder jaar neemt het aantal vrouwen dat gebruik maakt van hormonale anticonceptie iets af. En dat is niet zonder reden. Veel vrouwen ervaren negatieve bijwerkingen van hormonale anticonceptie of ze stuiten op informatie over de schadelijke gevolgen op lange termijn. Overweeg jij ook te stoppen met de pil of andere hormonale anticonceptie? Dan heb je zojuist een belangrijke stap gezet voor je gezondheid, geluk en hormonen. Stoppen met hormonale anticonceptie is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen in het proces van hormonale gezondheid. Toch maken veel vrouwen zich zorgen over de eventuele terugkerende symptomen en dat is niet onterecht. Als je lichaam plotseling voor het eerst in maanden of jaren haar eigen hormonen moet beheersen en in evenwicht moet brengen dan kan dit gepaard gaan met de nodige hormoonschommelingen voordat deze in balans worden gebracht. Ik ga je niet vertellen dat je dit volledig kunt voorkomen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om deze overgang prettiger te maken voor je lichaam.Help je lichaam van hormonale anticonceptie af.

  • Synchroniseer met je cyclus Door je dieet en lichaamsbeweging te synchroniseren kan de overgang naar een natuurlijke cyclus zachter worden voor je hormoonstelsel en de bijwerkingen na de anticonceptie verlichten, zoals acne, slapeloosheid, stemmingswisselingen en een onregelmatige cyclus. Door je levensstijl te synchroniseren voor zie je je lichaam gedurende elke fase van de juiste vitamines en energie. Het is sterk aan te raden om hier 2 á 3 cyclussen voordat je stopt met de hormonale anticonceptie al mee beginnen.

  • Breng je menstruatie in kaart Voor sommige vrouwen is de cyclus direct regelmatig wanneer zij stoppen met de anticonceptie, maar voor veel vrouwen is dat niet het geval. Veel vrouwen merken dat het een aantal cyclussen duurt voordat hun menstruatie verschijnt en zelfs dan is het sporadisch. Start vanaf het moment dat je stopt met anticonceptie met het in kaart brengen van je cyclus. Begin bij de basis door in elk geval de start- en einddatum datum van je menstruatiecyclus bij te houden. Hier zou na een paar cyclussen een patroon in moeten ontstaan. Blijft je cyclus onregelmatig, dan duidt dat op een onderliggend gezondheidsprobleem dat je vaak op een natuurlijke manier kunt aanpakken door aanpassingen te maken in je voeding. Als je menstruatie binnen 6 maanden nog steeds niet regelmatig is, onderzoek dan mogelijke onderliggende oorzaken met je arts. Zaken die je in dat geval wilt uitsluiten zijn onder insulineresistentie, PCOS, problemen met de schildklier, vitamine D-tekort en ernstige voedselgevoeligheden zoals coeliakie.

  • Investeer in gezonde darmen Hormonale anticonceptie heeft een schadelijk effect op het microbioom (darmflora). Hoe langer je het gebruikt, hoe groter de impact op je lichaam. Het eten van goed, schoon en gezond voedsel is de beste manier om het genezingsproces te starten. Om je lichaam hierbij te helpen heb je een krachtig probioticum nodig om de balans van goede darmbacteriën aan te vullen. Een probioticum helpt je de flora in balans te brengen, ondersteund je spijsvertering, verbetert de opname van voedingsstoffen en verkleint de kans op schimmelinfecties en bacteriële vaginose (een disbalans in de vaginale gezondheid) verkleint.

  • Haal het beste uit je eigen hormonen Vitamine B6 is essentieel voor het maken van progesteron. Voeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan B6 toe aan je dieet, zoals bananen, spinazie, zoete aardappel en knoflook. Supplementen spelen ook een belangrijke rol. Vetten en aminozuren van goede kwaliteit zijn essentieel, dat is waar hormonen van worden gemaakt en wat je lichaam nodig heeft om hier meer van aan te maken. Denk hierbij aan olijfolie en avocado's. Het is vooral belangrijk om voldoende omega-3-vetten binnen te krijgen. Omega-3 vetzuren zijn minder aanwezig dan andere soorten vetten in onze moderne voedselvoorziening, dus een extra supplement kan raadzaam zijn.

  • Help je lichaam oestrogeen af te stoten. Veel vrouwen krijgen last van klachten die veroorzaakt worden door oestrogeendominantie, dit is de meest voorkomende oorzaak van alle hormonale klachten. Help je lichaam een handje om de overtollige oestrogeen af te drijven door bladgroenten te eten. Geniet dagelijks van boerenkool, snijbiet, spinazie, sla, kool, broccoli, bloemkool en meer (als het lukt bij elke maaltijd!)


Zorg goed voor jezelf! Natasja

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page